Meillä oli onnea ja päästiin mukaan Suomen Tanskandoggien järjestämään MH-luonnekuvaukseen Maaningalle. Kuvaajina toimivat Jorma Kerkkä ja Riitta Liimatainen, testinohjaajana oli Heidi Häkkinen.

 

Testin onnistuminen oli pienestä kiinni: pakkasraja on -10 astetta, ja ajaessani aamulla testipaikalle auton mittari näytti -9,5 astetta... No, se ratkaiseva puolen asteen ero sentään, ja testattaviksi päästiin. Tämä oli itselleni ensimmäinen MH, aiemmat koirat on vain luonnetestattu, joten mielenkiinnolla odotin, mitä tuleman pitää. Watti toimi aika pitkälti niin kuin oletinkin sen toimivan - isompia yllätyksiä ei tullut missään osiossa. Ainoa, mikä yllätti (vaikkei ehkä olisi pitänyt...), oli korvien totaalinen katoaminen. Watilla oli niin älyttömän kivaa, ettei sen mielestä ollut mitään syytä totella luoksetulokäskyjä...

 

Kontaktiosiossa Watti oli oma iloinen itsensä, tervehti testinohjaajan ylivuotavasti ja lähti hyvin mukaan, joskin ihan ensi alkuun ympäristö kiinnosti niin paljon, ettei hihnan toista päätä ehtinyt heti juurikaan huomioimaan. Tämän "virheen" Watti korjasi kyllä myöhemmin ja taisi rakastua kyseiseen henkilöön palavasti. :D Tuomarikommentin mukaan käsittelyssäkään ei ollut ongelmia, päinvastoin koira näytti nauttivan kopeloinnista sydämensä pohjasta. 

 

Leikkiosuudessa kävi juuri niin kuin ennen testiä arvelinkin: lelun palautus tuotti Wattimaiseen tyyliin "hieman" ongelmia... Se alkoi leikkiä innolla ja kiinnostui suuresta solmulelusta kovasti, jopa niin kovasti, että hinasi sen samantien hankeen ja piti siellä omia bileitään lelun kanssa. 

 

Takaa-ajon ensimmäinen kerta meni harakoille, sillä Watin mielestä ympärillä oli niiiin paljon nähtävää, ettei eteenpäin joutanut kuin vilkaisemaan välillä. Viehettä se ei siis ehtinyt huomata ollenkaan. Toisella kerralla oli parempi onni, ja kuten arvelinkin, pakeneva viehe kiinnosti kelpietä kovasti. Siitä tosin yllätyin aavistuksen, että viehe ei loppujen lopuksi kiinnostanutkaan, vaan käytyään vilkaisemassa rättiä Watti jätti sen omaan arvoonsa ja poistui muihin puuhiin.

 

3 minuutin passiivisessa seisomisessa Watti oli sitä mieltä, että lisää äksöniä tänne heti - ja sitä se vaati kovaäänisesti testinohjaajalta. Onhan se jo hakutreeneissä todettu, että haukku ei meiltä lopu kesken, mutta onpahan nyt todettu ihan virallisestikin...

 

Etäleikki oli Ween mielestä ihan huippujuttu. Puskassa hyppelevä ukko kiinnosti sitä kovasti, ja päästessään irti se syöksyi salaman lailla hakemaan ukkoa piilostaan. Leikkiin se innostui kovasti, mutta teki taas kerran watit ja poistui lopulta pitämään omaa kivaa patukan kanssa. Arvostelussa siis tosi yllättäen yhteistyö-kohdassa: "ei osoita kiinnostusta". ;)

 

Haalarilla Wattia saatiin aavistus säikäytettyä, mutta se tuli tutustumaan mörköön heti, kun menin itse haalarin eteen seisomaan. Ensimmäisessä ohituksessa se oli hiukan niiannut poispäin haalarista, sen jälkeen ei reaktiota. Räminälaite sen sijaan ei juuri hetkauttanut, väistöliikkeen jälkeen koira meni heti oma-aloitteisesti tutustumaan äänen aiheuttajaan. Ohituksissa kapistus ei kiinnostanut enää pätkääkään.

 

Aaveet olivat Watin mielestä aivan ihania. Se haistoi toisen jo piilostaan ja aloitti ilmaisuhaukun ennen kuin aaveet ehtivät liikkeelle. Hihna tiukalla se veti aavetta kohti melkeinpä koko ajan, jossain välissä istui hetken, ja haukkui koko ajan häntä innokkaasti heiluen. Vapaaksi päästessään se syöksyi heti toisen aaveen luo hyppimään innokkaasti vasten, toinen aave ei jostain syystä kiinnostanut yhtä paljon.

 

Loppuleikissä lähti leikkiin yhtä innokkaasti kuin alussakin, mutta otti lelusta tässä vaiheessa kiinni vähän siistimmin. Ampuminen aiheutti yhden pienen yllätyksen, sillä vaikka Watti ei ole koskaan treeneissä tuntunut edes huomaavan ampumista ja uutenavuotenakin epäilin sen olevan kuuro, testissä laukaukset saivat sen kiinnostumaan ihan pieneksi hetkeksi. Ei siis pelännyt tai säikähtänyt, mutta kääntyi katsomaan äänen suuntaan. Tuomarin mukaan johtui todennäköisesti siitä, että testin aikana häirittiin sen verran, että yhtäkkinen ääni sai kiinnostumaan, tapahtuuko vielä jotain.

 

Tuomarikommentin mukaan yltiösosiaalinen, leikkisä, äärimmäisen vilkas koira, jolle aggressio näyttää olevan täysin vieras käsite. Haalarilla saatiin vähän säikäytettyä, mutta joka osiossa palautui erittäin nopeasti ja oli testin päätyttyä ihan oma iloinen itsensä ilman minkäänlaista paineistumista. Näyttikin, että Watilla oli koko ajan vain kivaa ja jännää, eikä se osannut ottaa mitään yllätyksiä negatiivisesti.

 

Ja vielä ne tarkemmat tulokset:

 

1a KONTAKTI Tervehtiminen: 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen

1b KONTAKTI Yhteistyö: 4 Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu testinohjaajasta

 1c KONTAKTI Käsittely: 4 Hyväksyy ja ottaa kontaktia

 

2a LEIKKI 1 Leikkihalu: 4 Leikkii  aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

2b LEIKKI 1 Tarttuminen: 5 Tarttuu heti, nappaa esineen vauhdista

2c LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu: 3 Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan / Korjailee otetta

 

3a TAKAA-AJO 1. kerta: 1 Ei aloita

3a TAKAA-AJO 2. kerta: 4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille

3b TARTTUMINEN 1. kerta: 1 Ei kiinnostu saaliista / Ei juokse perään

3b TARTTUMINEN 2. kerta: 1 Ei kiinnostu saaliista / Ei juokse perään

 

4 AKTIVITEETTITASO: 5 Toiminnot vaihtelevat nopeasti osion aikana / Rauhaton koko ajan

 

5a ETÄLEIKKI Kiinnostus: 4 Kiinnostunut avustajasta, yksittäisiä lähtöyrityksiä

5b ETÄLEIKKI Uhka/aggressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä

5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus: 5 Saapuu avustajan luo suoraan ilman apua

5d ETÄLEIKKI Leikkihalu: 5 Tarttuu, vetää vastaan, ei irrota

5e ETÄLEIKKI Yhteistyö: 1 Ei osoita kiinnostusta

 

6a YLLÄTYS Pelko: 3 Väistää kääntämättä pois katsetta haalarista

6b YLLÄTYS Puolustus/aggressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä

6c YLLÄTYS Uteliaisuus: 3 Menee haalarin luo, kun ohjaaja seisoo sen edessä

6d YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko: 2 Pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla

6e YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta haalariin

 

7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko: 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan

7b ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus: 5 Menee räminälaitteen luo ilman apua

7c ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko: 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä

7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

 

8a AAVEET Puolustus/aggressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä

8b AAVEET Tarkkaavaisuus: 3 Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista

8c AAVEET Pelko: 1 On ohjaajan edessä tai sivulla

8d AAVEET Uteliaisuus: 5 Menee katsomaan ilman apua

8e AAVEET Kontaktinotto aaveeseen: 5 Innostunutta kontaktinottoa avustajaan, esim. hyppii tai vinkuu

 

9a LEIKKI 2 Leikkihalu: 4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

9b LEIKKI 2 Tarttuminen: 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

 

10 AMPUMINEN: 2 Häiritsevyys lisääntyy leikin/passiivisuuden aikana, sen jälkeen välinpitämätön